Przepis na proste i lekkie danie. Tylko od Ciebie zależy, jak w ostateczności będzie wyglądać. Daj się ponieść fantazji.

Przedstawiam danie, które sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet obiad. Idealne dla dzieci i osób będących na diecie.

Główne składniki to:

  • ryż
  • jogurt
  • owoce
  • cukier

Jest to baza, którą można dowolnie modyfikować, tak by była zgodna z indywidualną dietą.

Ryż

Ryż powinien być sypki, najlepiej biały. Można jednak eksperymentować. Przykładowo można połączyć ryż brązowy z jabłkiem, śliwkami.

Jogurt

Jogurt, śmietana lub inny wiążący danie składnik. Osoby na ścisłej diecie mogą też zrezygnować z tego dodatku, a danie będzie nadal smaczne.

Owoce

Dowolne, jak tylko wyobraźnia, portfel lub sklep pozwala. Można również postawić na owoce sezonowe. Zimą można wykorzystać, np. brzoskwinie z puszki.

Cukier

Osoby na diecie lub z przeciwwskazaniami lekarskimi mogą opuścić ten składnik. Pozostali mogą dodać łyżeczkę cukru do smaku. Można wykorzystać każdy rodzaj cukru dostępnego w sklepach.

Przepis

  1. Ryż gotujemy zgodnie ze sposobem wskazanym na opakowaniu
  2. Wybrane owoce myjemy i kroimy w dowolnie wybrane kształty i rozmiary.
  3. Ugotowany ryż rozkładamy na talerzach.
  4. Polewamy ryż jogurtem.
  5. Na sam koniec układamy wcześniej przygotowane owoce.
  6. Cukier jest tylko dodatkiem, można posypać nim ryż lub jogurt. Trzeba pamiętać, że same owoce nadadzą słodycz daniu. Dlatego cukier

Przepis można wykorzystać na wiele okazji. Danie jest lekkie i nie powoduje uczucia ciężkości. Jest to świetna alternatywa na obiad w upalny dzień. Bo właśnie wówczas znacznie spada apetyt. A owoce to istna bomba witaminowa, której szczególnie potrzeba organizmowi. Latem owoce świetnie nawadniają organizm, co pozytywnie wpływa na samopoczucie. Natomiast zimą, kiedy brakuje słońca i jesteśmy ospali – owoce staną się istną bombą energetyczną.

 

Oceń wpis